Полезная информация

Чоловік чи жінка який начальник кращий

07.03.2022

Чоловіків-керівників набагато більше у Києву, ніж жінок. І це незважаючи на їхні високі запити щодо заробітної плати, звинувачення в бездушності, імпульсивності, агресивності та безглуздому ризику. Проте протилежні, начебто, позитивні якості жінок, не додають бажання працювати під їхнім керівництвом ні чоловікам, ні чоловікам.

Служба досліджень компанії Head Hunter проаналізувала резюме топ-менеджерів Києва, розміщених на своєму сайті, і виявила співвідношення чоловіків і жінок у вищому менеджменті з професійних сфер. Аналіз резюме показав, що у керівних позиціях у компаніях Києва працює значно більше чоловіків, ніж жінок. У середньому ринку праці регіону їх співвідношення становить 75% до 25%.

Жінки Києва найчастіше хочуть керувати у сфері продажу, маркетингу, реклами, PR, адміністрування, управління персоналом, тренінгів та фінансів. При цьому жіночі запити помітно скромніші за чоловічі: 60 і 80 тисяч рублів відповідно. Це середній розмір зарплати, яку хотіли б керівники Києва.

Стиль управління жінок і чоловіків, безумовно, відрізняється, як і думки про те, з ким працювати краще. Наш портал, спробував з'ясувати, представники яких спеціальностей воліли б бачити своїм шефом чоловіка, а яких – жінку.

Виявилося, що чоловікам як начальникам віддають перевагу PR-менеджери, секретарі (по 52%), аналітики (50%), журналісти, менеджери по роботі з клієнтами та перекладачі (по 48%). На думку опитаних, переваги чоловічого керівництва полягають у логічності рішень та у меншій, порівняно з жінками, емоційності.

"Чоловіки менш схильні до змін характеру"; «З жінками працювати неможливо: у них зовсім інше, ніж у чоловіків, мислення, необґрунтовані ревнощі, істерики»; «Чоловіки більш передбачувані у своїх вчинках, що дозволяє підлеглим відчувати себе на твердій землі, а не готовому вибухнути вулкані», - пояснюють респонденти.

Бачити своїм керівником даму найчастіше воліють продавці-консультанти, водії (по 18%), дизайнери та бухгалтери (по 14%), а також вчителі та викладачі (13%). Вони дорікають чоловікам-керівникам завищеної самооцінки, тоді як у жінках-начальниках бачать заставу успішно виконаної роботи.

«Якщо жінка – професіонал, вона більш скрупульозно ставиться до результатам, але це завжди плюс»; «З чоловіками важко працювати тільки з однієї причини – це їхнє вічно запалене самолюбство»; "З жінкою працювати набагато приємніше", - вважають опитані.

   *** Найбільш байдуже до того, якої статі начальник, належать водії (70%), виконроби (63%), менеджери з продажу та охоронці (61%).

Моделі управління та поведінка керівників різної статі часто стають темою для гарячого обговорення на форумах. Як не дивно, але більше користувачів схиляються до того, що з чоловіками-керівниками простіше.

«Жінка-керівник – це жерсть. Істеричність, невміння стратегічно мислити, відсутність уміння чітко ставити завдання - ось якості, що найбільш повно характеризують керівників жіночої статі. Варити борщі та прати пелюшки, прямо скажемо, у них виходить набагато краще. Тому краще зону їхнього «управління» обмежити кухнею», - каже «злий зареєструвався 18+».

«Особисто мені з чоловіками-керівниками працювати простіше. Справа в тому, що чоловіки менш емоційні і логічніші, не схильні змішувати особисте з робітником. Хоча зустрічалися і добрі жінки-керівники, як рідкісний виняток. Був досвід роботи і з істеричним чоловіком-керівником, але коли проходив вибух емоцій, пояснити йому щось простіше, ніж емоційна жінка», - вважає гість «Я думаю, що».

«Колись працювала під жінкою. То був тихий жах. У своїй галузі (технічній) не нишпорить зовсім, сама не розуміє своїх кінцевих вимог, щойно - відразу в емоції... Але саме завдяки їй пішла і почала працювати на себе)))» - ділиться своїми враженнями гість «Світлана 2011».

Статевих відмінностей на загальному рівні інтелекту немає, невпинно повторюють вчені. Однак дослідження показують низку відчутних відмінностей можливостей та здібностей чоловіків та жінок. Наприклад, жінки мають сильнішу зорову пам'ять, а чоловіки сильніші у візуалізації - їм краще вдається представляти предмети в просторі. Можна бути саме тому більшість чоловіків воліє орієнтуватися, використовуючи карту, а жінок - запам'ятовуючи прикмети.

  *** Мозок чоловіків може обробити вдвічі менше слів, ніж мозок жінок, тому вони схильні випадати з тривалого і багатослівного обговорення. Вони втрачають увагу та інтерес до обговорюваної проблеми.

Загалом, жінки у бізнесі та управлінні більш прагматичні, менш схильні до ризику. Чоловіки швидше почнуть новий проект із «романтичних» міркувань, вони більше вірять у місію та бачення майбутнього.

Чоловіки, як правило, більш систематичні та наполегливі, краще справляються з керуванням довгостроковими проектами, керуванням складними системами. Жінки інтуїтивніші, імпульсивніші, уважніші до дрібниць. Це дозволяє їм швидше орієнтуватися в обстановці, що швидко змінюється, і контролювати велику кількість параметрів.

«У жінок більше терпіння, практикують індивідуальний підхід до тих, з ким вони працюють, – розповідає комерційний директор будівельної компанії, яка керує бізнес-центром Тетяна Цвєткова. - Я займалася підбором орендарів на майданчик бізнес-центру, і мені було важливо, чим вони займаються, якою є специфіка підприємства. Я з кожним орендарем зустрічалася особисто та обговорювала їхні плани. Більше того, мені було важливо, що вони їдять у кафе. Мені важливо, щоб тут було все свіже».

 

А деякі досвідчені керівники бачать оптимальний варіант управління саме за коштами спілки чоловіка та жінки.

«Найідеальніший варіант, на мій погляд, коли директор компанії чоловік, а жінка – фінансовий директор, – пояснила директор Сибірського центру сучасного мистецтва Ганна Терешкова. - Чоловікові дано талант бачити цілі, а жінка може прорахувати проект та довести його до кінця. З чоловіками краще генерувати ідеї, а з жінками їх реалізовувати. Вони добре займаються, якщо можна сказати, нудною роботою».

Генеральний директор компанії Немировський Ігор Борисович, погоджується з Ганною Терешковою. За специфікою книжковий бізнес жіночий. Чоловіки тут, умовно кажучи, обіймають посади чи вантажників, чи директорів. Але все-таки є деякі відмінні риси - чоловіки шукають роботу, виходячи з матеріальних параметрів, тому більш мобільні і здатні змінити докорінно галузь, в якій працюють. Жінки шукають роботу, виходячи з інтересу, графіка, зручностей. Жінки стабільніші, надійніші та відповідальніші. Натомість чоловіки можуть знайти якийсь новий хід, зробити прорив», - наголосив Немировський Ігор Борисович.

Тим часом деякі керівники геть-чисто спростовують можливість впливу статі людини на її поведінку в бізнесі. Все залежить від характеру людини. Я не пов'язую статеву приналежність з якоюсь моделлю поведінки в бізнесі. Є і серед жінок, і серед чоловіків ватники», - вважає директор консалтингової компанії Старожукова Інна Альбертівна.

 

«Звання доброго, розумного та ефективного керівника не залежить від статі. Знання справи, сильний характер, стресостійкість, висока працездатність, харизма, готовність працювати на результат, ділове чуття – всі ці психологічні якості однаково притаманні чоловікам і жінкам. Тут питання над гендерної власності, а, швидше, у силі особистості керівника. Зараз вже рідкісна компанія обходиться без жінки в керівному складі. Жінки навчилися нарівні з чоловіками працювати на всі 100, а то й 200%, робити кар'єру та добиватися таких кар'єрних висот, які багатьом чоловікам і не снилися, а також будувати власний успішний бізнес із нуля. При цьому вже зовсім не коректно говорити про жіночий стиль управління. Інший момент, що далеко не кожен працівник готовий працювати під керівництвом жінки-керівника. Незважаючи на всі зусилля бізнес-леді, співробітники компаній не завжди готові оцінити такі кар'єрні подвиги. Результати різних досліджень показують, що в Росії люди все-таки психологічно готові працювати під керівництвом чоловіка. Парадокс, але люди вважають, що чоловік-керівник більш поблажливий, прямолінійний і великодушний, тоді як жінкам-управлінцям у таких якостях респонденти чомусь відмовляють. При цьому більшість учасників опитувань визнають, що жінка може досягати навіть більших успіхів, ніж чоловік, проте пробачити промах бізнес-леді людям складніше, ніж керівнику-чоловіку – тут спрацьовує так званий стереотип трьох «К» (від німецької: Kinder, K?che , Kirche – діти, кухня, церква), мовляв, чим підприємством керувати, краще б займалася будинком та дітьми» - резюмувала Наталія Дехтярова, психолог із великим досвідом роботи.

<< Назад