Полезная информация

Як досягати поставленої мети

10.03.2022

Звідси додаткові проблеми з мотивацією, прокрастинацією та тайм-менеджментом. На мій погляд, все це відбувається тому, що є два принципові моменти, які часто обходять стороною як класичні посібники з цілепокладання, так і практики, які на своєму досвіді намагаються продемонструвати, як ставити і втілювати цілі - Інна Старожукова бізнес тренер.

 

Перший момент: ставити цілі самому собі абстрактно, у відриві від розуміння власної мотивації, зав'язаної на систему цінностей, означає неправильно сформулювати завдання. Щоразу на тренінгах я стикаюся з тим, що учасники мають дуже розпливчасту думку про власні потреби і, відповідно, цілі, за допомогою яких ці потреби реалізуються. Людині властиво брати готові відповіді та рішення, замість шукати їх самому. Зазвичай набір цілей обмежується в кращому разі шаблонними: соціальна успішність – професійне зростання – власний бізнес – здоров'я – друзі – сім'я – машина – квартира – дача. Виходить, як  Олег Андрієнко: «Нас неможливо збити з дороги — нам все одно, куди йти».

 

Другий момент: існує якась пастка мети, коли ми починаємо жити тільки цілями. Цю пастку часто підкладають нам різні коучі та мотиваційні спікери. Вона позбавляє нас почуття провини з приводу того, що ми ні до чого не прагнемо, але заганяє в біле колесо. Мотивація метою працює, але не призводить до довгострокової задоволеності. Рух до мети стає самоціллю. Досягши мети, людина швидко втрачає до неї інтерес, тому що звикла отримувати задоволення не від моменту «тут і зараз», а від прагнення успіху. Таке «достигаторство» призводить до так званої гедоністичної адаптації. У результаті людина відчуває постійне незадоволення своїм життям.

 

Що таке ціль? Які вони бувають?

Персональні цілі можуть бути маленькими та великими. У книзі Джима Коллінза та Джеррі Порраса «Побудовані назавжди» вводиться термін BHAG (Big Hairy Audacious Goal), який дослівно перекладається як «велика волохата зухвала мета». BHAG - це дуже смілива ціль на довгострокову перспективу, яка неодмінно веде до успіху. Уолт Дісней сказав: «Якщо ви можете мріяти про це, ви можете це зробити». BHAG — і є щось подібне до реальної мрії. Для компанії це стратегічна мета терміном від 10 до 25 років, заснована на базових цінностях та призначенні бізнесу. Для людини це мета всього життя Наталія Дегтярьова.

 

Для того, щоб проілюструвати свої думки про правильне цілепокладання, я вдадуся до зрозумілої всім асоціації про людину, яка зібралася в автомобільну подорож. Тож поїхали.

 

Збираючись у подорож, ми повинні подбати про точку призначення, маршрут і ресурси (стан автомобіля, пальному, харчуванні тощо). Тобто визначити, куди ми їдемо і навіщо, чи вистачить нам ресурсів, щоб доїхати, і як ми перевірятимемо, що їдемо правильно і не збилися з дороги.

 

Про точку призначення. Куди й навіщо ми їдемо?

Для кожного з нас деякі слова мають більше значення, ніж решта. Визначити їх нескладно: потрібно взяти список загальнолюдських цінностей і подумати, без слів із цього списку саме ви не зможете обійтися. Сукупність таких слів-орієнтирів і буде вашою BHAG - якимось чином мрії і себе в ній.

 

Правильний підхід: ближче до початку шляху визначити точку призначення, в якій ви дійсно хочете опинитися, і зрозуміти, навіщо вам це потрібно.

 

Неправильний підхід: намітити собі найближчу незначну мету і рухатися від мети до мети, не пам'ятаючи фінальну точку призначення. Так ви ніколи не зрозумієте, туди ви їдете чи не туди. У довгостроковій перспективі це загрожує великими розчаруваннями, кризами середнього віку та життя в цілому.

 

Інструментарій для визначення точки призначення:

 - Проведіть аналіз мотивуючої діяльності. Подумайте, що вам важливо отримати від життя і як ви вчитиметеся це отримувати? Що ви хотіли б залишити людям після себе? Чи залишитеся ви задоволені собою через 10–20–30 років, якщо робитимете те саме, що робите зараз?

 - Знайдіть собі приклад із числа відомих великих особистостей - але не для наслідування, а лише для усвідомлення, що людина народжена для великих справ і має можливість досягти бажаного.

 

Про ресурси. Чи вистачить у нас сил доїхати?

Найважливіші ресурси людини – здоров'я та час. І той, і інший ресурс непоправний, вимагає особливого підходу та дбайливого використання.

 

У наших курсах з тайм-менеджменту ми розповідаємо, що керувати часом не можна. Можна керувати лише собою у межах часу. Це легше робити, коли ми маємо уявлення про кінцеву мету. Тоді є можливість правильно вибирати, що для нас важливе, а що ні. Адже чомусь «так», решті ми говоримо «ні». І краще, якщо ми скажемо «так» тим завданням, що лежать на шляху до нашої BHAG.

 

Що стосується здоров'я, витрачати його на непотрібні цілі - все одно що витрачати бензин і моторесурс на рух зигзагами замість того, щоб їхати до призначення по прямій. Найпростіше, що тут треба пам'ятати, з дитинства знає будь-яка людина: нам потрібні нормальні рухи, харчування та сон. Якщо ми будемо для себе добрими батьками, то зможемо правильно розрахувати наш моторесурс, щоб досягти мети.

 

Правильний підхід: завжди пам'ятати про те, що ресурси потрібно планувати, розраховувати і не марнувати.

 

Неправильний підхід: покластися на може і рухатися зигзагами, а то й колами, сподіваючись, що крива вивезе.

 

Інструментарій для правильного використання ресурсів:

 - Проведіть особистий SWOT аналіз. Оцініть свої сильні та слабкі сторони, можливості та загрози. Це дозволить зрозуміти, як правильно розподіляти свої сили на шляху до BHAG.

 – Проведіть оцінку ресурсів вашого організму. Для досягнення мети потрібен значний когнітивний ресурс, який дозволяє фокусуватися на головному. Самостійно або за допомогою фахівців навчитеся розподіляти сили, підживлювати організм необхідними мікроелементами та відновлювати свій когнітивний ресурс. Це та частина роботи, де можна застосувати основну частину рекомендацій щодо самоорганізації, тайм-менеджменту та пріорітизації завдань. Головне — не замінювати цією частиною всю потрібну роботу.

 

<< Назад