Полезная информация

Як керування репутацією забезпечує вашу безпеку в мережі?

11.04.2022

Підприємцям та фрілансерам все частіше доводиться виходити у публічне поле, поділяючись особистим перед численною аудиторією Інтернету. А якщо додати сюди той факт, що вся робоча комунікація (особливо у невеликих проектах) ведеться в месенджерах, а цінна інформація знаходиться в хмарних сховищах, то управління репутацією та піклування про безпеку в мережі стає чимось на зразок особистої гігієни.

Як захистити свої дані та не підмочити репутацію, розповідає популяризатор ідей кібербезпеки Андрієнко Олег Іванович.

Кожен підприємець рано чи пізно замислюється про управління репутацією. У великих компаніях працюють цілі відділи, які вилучають із мережі кількісні та якісні інсайти, щоб переглянути стратегію розвитку бренду. Фрілансерів переважно турбують негативні коментарі. Що з ними робити — видаляти, відправляючи в бан хейтерів, чи філософськи дозволити їм бути?

Проте управління репутацією має на увазі ще один аспект, важливий як для власників великого бізнесу, так і для самозайнятих осіб, — в Інтернеті ми щодня повідомляємо зацікавленим анонімам наші персональні дані. Пошукові системи збирають їх, щоб потім показувати нам актуальну рекламу. Але як щодо приватності? Чи важливо підприємцям зберегти особистий простір у мережі?

Дізнайтесь, що теке Нематеріальна мотивація працівників? А за одно, і про Консалтинг та індивідуальний коучинг керівників, навіщо це?

Що таке керування репутацією?

Репутаційний менеджмент – це набір практик, що дозволяє підтримувати позитивний імідж організації чи приватної особи. Ціль досягається в результаті моніторингу соціальних мереж. Якщо компанії, що займаються управлінням репутацією, бачать негативні відгуки, вони опиняються перед вибором:

 - вступити в дискусію з користувачами та розібратися, у чому причина незадоволення продуктом чи послугою;

 - зв'язатися з адміністрацією груп, у яких обговорюється бренд, та попросити видалити коментар;

 - написати в службу підтримки сайту, на якому розміщено відгук.

Репутація бренду може постраждати через плітки та неправдиву інформацію. Часто таку атаку спамом замовляють конкуренти, попередньо зламуючи акаунти жертви, отримуючи несанкціонований доступ до якоїсь секретної інформації, а потім викладаючи її у відкритий доступ.

 *** Проаналізувавши 16,4 млрд. запитів, надісланих на сайти у сфері електронної комерції (231 домен), компанія Imperva, дійшла висновку, що трафік складається з 17,7% вірусних ботів (додатків, які автоматично запускають віруси в Інтернеті, провокують онлайн-шахрайства і навіть здійснюють відверті крадіжки з банківських облікових записів). Далі 13% трафіку посідає звичайних роботів (роботів, запрограмованих виконання певних завдань у мережі). Лише 69,2% відвідувань сайту припадає на людей.

 

Згідно дослідження Qualtrics, 93% споживачів читають відгуки онлайн, і саме на підставі отриманої інформації (а не характеристик бренду або яскравої реклами на сайті) приймають рішення про покупку товару. При цьому 91% респондентів віком від 18 до 35 років згадали, що довіряють онлайн-відгукам так само, як повірили б рекомендаціям друзів та знайомих. Крім того, відгуки впливають на положення сайту в пошукових системах, додаючи 6,47% до загального рейтингу компанії.

 

На щастя, все не так страшно

Є спеціальні програми, які відстежують згадки бренду у ЗМІ та соціальних мережах. Повідомляють про це власнику бізнесу, дають можливість вивчити клієнтський досвід та, якщо потрібно, видалити негативні коментарі несумлінних конкурентів. Ось кілька безкоштовних програм, які зарекомендували себе серед локальних бізнесів, підприємців-початківців і фрілансерів.

 - Birdeye залучає нових клієнтів за допомогою списків, оглядів та реферальних посилань. Проводить опитування та витягує інсайти для подальшого розвитку бренду.

 - Swell дає можливість користувачам надсилати повідомлення як окремим особам, так і групам. Залучає відвідувачів сайт через веб-чат. Швидко розсилає клієнтам опитування та відповідає на них, тим самим залишаючи позитивне враження про бренд у мережі.

 - ReviewTrackers збирає відгуки в Інтернеті із різних сайтів, допомагаючи організаціям інтерпретувати інсайти клієнтів. Користувачі відзначають, що після роботи з репутаційним менеджментом підвищується локальне SEO і клієнти позитивно реагують на всі процеси, що відбуваються у компанії.

 

<< Назад