Полезная информация

Як знайти гарного коуча?

01.12.2022

Наш досвід показує, що найкращі результати досягаються під час роботи з коучами, яких відрізняють такі якості:

• сила, прямота та завзятість;
• швидкий та глибокий розум;
• впевненість у собі, енергія та сміливість;
• аналітичні здібності та логіка;
• вміння розкласти складний процес змін на прості кроки;
• емоційна культура та здатність до співпереживання;
• відсутність агресивності.

Не обов'язково, щоб коуч був альфа-лідером, але непогано, якщо у нього будуть лідерські якості, а також досвід роботи з відомими клієнтами, які займають високі пости. Слід переконатися, що він знає правила, за якими грають альфа-лідери, і територію, на якій їм доводиться працювати, інакше йому буде важко зрозуміти ваші проблеми. Це має бути сильна і впевнена в собі людина. Якщо ваше високе становище або харизма будуть діяти на нього переважно, якщо він прагнутиме догодити вам, виходити з себе, дратуватися, лякатися або ображатися, коли ви не погодитеся з ним або поставите під сумнів його методи, ви швидко втратите до нього повагу і ваші відносини зіпсуються.

Існує ще один тонкий момент: психологічна сумісність. Оскільки вас, швидше за все, попросять зробити те, що дається вам важко, надзвичайно важливо, щоб ви відчували духовний зв'язок із коучем. Не обов'язково підтримувати приятельські стосунки, але ви повинні добре розуміти один одного та отримувати задоволення від спілкування. Ще краще, якщо ви будете друзями. Загальні інтереси, наприклад заняття спортом (як і почуття гумору) теж допомагають роботі, але найкращий показник взаєморозуміння та щирості стосунків — можливість говорити один з одним відверто, без винятку, і вислуховувати гірку правду, не побоюючись, що вас засудять чи вважатимуть ненормальним. Досягши цього, ви створите основу для реальних змін; якщо цього не вдасться, коучинг навряд чи піде на користь.

Можливо, головна якість, яку повинен мати коуч, який займається з альфа-лідером, — уміння поєднувати твердість із здатністю до співпереживання. Ви повинні відчувати, що у нього вистачить сміливості висловити вам свої міркування та сили, щоб протистояти вам у разі потреби. Коучи, нездатні говорити гірку правду в очі, мабуть, самі не навчилися того, чого намагаються навчити інших. У той же час ви повинні відчувати, що наставника щиро хвилюють ваші проблеми і що він буде поруч із вами, коли ваші помилки та страхи будуть виставлені на загальний огляд. Ви також повинні знати, що ваш зв'язок досить сильний для того, щоб витримати будь-які тертя, які можуть виникнути під час занять. Шукайте людину, яка має достатню твердість для того, щоб говорити вам правду, і серцем, здатним до співпереживання.

Зробивши вибір, переконайтеся, що ви обоє готові пройти довгий шлях. Виділіть час для постійних занять і вперед! Якщо ви типовий альфа-лідер, вам незабаром здасться, що все змінюється на краще, і ви почнете думати, що вже повністю контролюєте процес змін. Виникне спокуса привітати себе з новою перемогою, подякувати коуча за допомогу та розлучитися з ним. Зрозуміло, якщо ви це зробите, при перших ознаках стресу або труднощів ви, швидше за все, візьметеся за старе, а навички, яким ви так рішуче почали вчитися, будуть занедбані, як нові кросівки (адже вони далеко не такі зручні, як старі і розношені). Так от, саме в цей момент ви повинні звернутися до коуча за підтримкою. Хороший коуч допоможе альфа-лідеру навчитися змінюватися так само послідовно, як той вирішує проблеми бізнесу. Він нагадає про те, що ви біжите не спринт, а марафон. Протягом усієї подорожі він супроводжуватиме і підтримуватиме вас, не даючи забути про взяті зобов'язання та допомагаючи не збитися з курсу. Решта залежить від вас.

Ми закликаємо вас сміливо та впевнено йти вперед, у майбутнє, не боячись поразок. Труднощі неминучі, питання лише в тому, як часто ви з ними стикатиметеся, чи здатні ви у разі падіння піднятися і продовжити рух уперед. Якщо виникнуть проблеми, вам може здатися, що ви котитесь назад, знову починаючи звинувачувати всіх, окрім себе. Помітивши, що намагаєтеся вчити інших, нагадайте собі (і попросіть коуча нагадати вам), що є лише одна людина, яку ви можете виправити: це ви самі. Ніколи не забувайте запитувати себе: "Що ця проблема говорить про моє мислення та поведінку?". Якщо ви цінуєте в людях почуття відповідальності, беріть найбільшу її частку на себе і не перекладайте на інших.

Крім того, візьміть на себе зобов'язання постійно рости над собою. Дізнаючись про себе все більше і більше змінюючи поведінку, ви зможете вирішити головну проблему альфа-лідерів: ваші сильні сторони не перетворюватимуться на недоліки, а слабкості стануть достоїнствами. Якщо ви зможете зробити це, ви не тільки виграєте в особистому та професійному плані, але й принесете величезну користь сім'ї, організації, в якій працюєте, та суспільству загалом. Світ утомився від недоліків альфа-лідерів. Він як ніколи потребує їх переваг.

P/S:  Рпзрешите порекомендовать Вам, видео корпоративный тренинг по продажам, а также и видео тренинг Активные продажи, что рекомендует Наталья Дехтерёва, бизнес тренер, психолог.

И наши статьи, которые смогут помочь в жизни и бизнесе - Зачем нужен коучинг руководителю? А также и Что дает бизнес-коучинг? Особенно в периуд кризиса.
 

<< Назад