Полезная информация

Стань цікавим тренером.

23.11.2012

Будь тренінги це не тільки швидке вбивання потрібної інформації в голови учасників і розвиток певних навичок та компетенцій, але також і велике навантаження на розум і емоційність їх учасників. Рідко, коли тренінги тривають більше одного дня, але навіть і тоді учасники повинні швидко один одного запам'ятати, щоб працювати в команді. І тренер повинен вміти проводити веселі і цікаві ігри, щоб розворушити втомлених учасників, підбадьорити і підняти всім настрій, а також швидко всіх один з одним познайомити.

Сьогодні ми розглянемо шість веселих ігор атмосферообразующего типу, які дозволяють зблизитися учасникам, запам'ятати один одного по імені, швидше познайомитися і трансформувати втому в бадьорість.

1. «Розбуди тренера». Тренер розвалюється на стільці в положенні «напівлежачи». Група збирається навколо і робить все, що прийде в голову для того, щоб тренер встав із стільця. Тренер повинен підводитися зі стільця потроху, щоб в учасників підвищувався гарний настрій, і проявлялась фантазія, а також група більше буде намагатися діяти в команді.

2. «Сніжний ком». Група сідає або встає в коло. Перший учасник називає своє ім'я, наступний за ним (за годинниковою стрілкою або проти, вибирають самі) називає ім'я попереднього і своє, третій відповідно імена двох попередніх і своє і так далі по колу. Для того, щоб останнім учасникам не було прикро за те, що їм довелося важче, ніж першим, можна гру закінчити не на останньому щограє, а пройти далі ще одне коло, таким чином, кожен учасник назве імена усіх, хто грає. Результатом такої гри стане дуже швидке і цікаве знайомство один одного по імені і розімне пам'ять.

3. «М'яч». Група сідає в коло. Учасник бере м'яч в руки, вибирає будь-якого учасника, дивиться на нього, говорить йому комплімент із зазначенням імені, наприклад, «Андрій, в тебе красива сорочка» і кидає йому м'яч. Наступний учасник робить так само. Не можна довго затримувати м'яч, кидати м'яч тим хто вже пограв і повторювати компліменти. В результаті швидке знайомство, розвиток пам'яті та розвиток швидкості реакції.

4. «Дві правди, одна брехня». Тренер пропонує розповісти про себе 3 факти, два з яких будуть правдивими, а один невірним. Учасники повинні вгадати брехня. Вправа виконується кожним учасником по черзі. Тренер також бере участь нарівні з усіма. Результатом гри буде розкріпачення учасників, створення відкритої відвертою атмосфери, близьке знайомство. Використовувати треба після того, як етап основного знайомства пройдений, інакше учасники можуть закритися через страх або боязкості. Найкраще в середині основного тренінгу перед великою перервою.

5. «Невербальний телефон». Учасники встають у ряд спиною до тренера. Перший гравець повертається до тренера, решта відвернутися і не бачать того, що відбувається. Тренер загадує будь-який предмет або тварина і мовчки, використовуючи тільки міміку, жести й емоції, показує загадане першого гравця. Перший гравець показує те, що зрозумів другого і так далі. Останній учасник повинен назвати слово вголос. Виходить шалено весела і бадьорить гра, яка розвиває вміння користуватися жестами, а головне, правильно читати невербальну інформацію.

6. «Знайди себе». Учасники пишуть своє ім'я на шматочках паперу. Шматочків стільки, скільки учасників гри. Потім шматочки згинаються, щоб не було видно імені, все скидається і перемішується в загальній купці і лунає назад учасникам у тій же кількості, скільки і було спочатку. По команді тренера, учасники розгортають папірці і починають збирати шматочки зі своїм ім'ям назад, обмінюючись з іншими учасниками. При чому, обмін можливий тільки на імена тих учасників, з ким іде обмін. Наприклад, в Олени є папірець з ім'ям Антон, вона шукає Антона і він повинен їй обміняти листок з його ім'ям на листок з іменем Олена. Однак якщо у Антона немає папірці з її ім'ям, то обмін не відбудеться і Олені доведеться шукати листок «Лена» в інших учасників. Виходить дуже весела метушня, гравці окріківают один одного, запам'ятовують швидко в обличчя, а головне ще й запам'ятовують, у кого які листочки. Відповідно перемагає той, хто першим збере листочки зі своїм ім'ям.

Якщо тренінг проводиться весь робочий день, то зазвичай використовується дві-три гри, одна на початку для знайомства, друга перед великою перервою або обідом на викид навантаження через веселі емоції, а третя в кінці, щоб гравці вийшли з гарним настроєм і без втоми могли повернутися додому для «перетравлення» великої кількості нової інформації.

Необхідно час ігор контролювати, щоб вони не затягувалися, або навпаки, щоб учасники не порушувалися надмірно, інакше виводити їх на серйозний лад зі стану ражаем буде дуже важко. Тоді доведеться відновлювати концентрацію уваги. Але це вже інші ігри.

<< Назад