Полезная информация

Нематеріальна мотивація на практиці та Мотивація для працюючих віддалено

26.03.2024

Мотивація персоналу — інструмент, яким має володіти кожен керівник. Система мотивації допомагає компанії досягти її цілей у потрібні терміни та збільшити доходи. Важливо організувати систему так, щоб вона працювала на користь і компанії, і співробітників.

Основні види мотивації
Методи мотивації персоналу поділяються на 2 групи – матеріальні та нематеріальні. Не слід покладати надії лише перший спосіб. Його популярність підтверджує і статистика. Аналітичні дослідження показали: грошові заохочення становлять 67,2% серед інших способів. Але, погодьтеся, багатьом із нас важливі й людські стосунки, доброзичлива обстановка. Досягти успіху допоможе грамотне поєднання матеріальних та нематеріальних методів. Це зменшить плинність, підвищить якість роботи, створить комфортну атмосферу у компанії.

Способи матеріальної мотивації працівників.
Спрямовані збільшення доходів. Основні засади регламентуються нормативними актами. Можливість отримати додаткову грошову суму має бути прописана у статуті. Тоді працівник знатиме, за яких умов та в якому розмірі він зможе отримати винагороду.
 Маючи чудову нагоду, хочеться запропонувади для вас, відео тренінги по мотивації працівників, а також, і відео тренінг Фінанси для керівників та не фінансових менеджерів, це дуже корисні поради. 

Як основні інструменти використовують:
   - премії - співробітники зобов'язані вирішувати кожен день “надзавдання”. Але вони мають виконувати свої обов'язки. І якщо маркетолог провів рекламну кампанію, яка призвела до підвищення рівня продажів, не зайвим буде його преміювати. Це підвищить його мотивацію у майбутньому. Заохочення заслуговують менеджери, які закрили найбільше замовлень, бухгалтери, які здали звіт першими, кур'єри, які обслужили рекордну кількість адрес;
  - подарунки - йдеться не про святкові букети, конверти з купюрами. Вручати презенти потрібно і після завершення проекту, укладання вигідної угоди;
  - пільги, компенсації – повернення коштів, витрачених на проїзд у громадському транспорті, оплата комунальних послуг;
  - Навчання - не бійтеся інвестувати в тренінги, майстер-класи, курси та відправляти на них працівників. Ці витрати окупляться, коли співробітники почнуть отримані знання застосовувати практично.

Але основним мотиватором залишається вести. Необов'язково збільшувати в кілька разів, якщо це невигідно для компанії. Достатньо 5-10%. Вони не вплинуть на прибуток, проте чудово мотивують.

Матеріальна мотивація на практиці
Прикладів матеріальної мотивації співробітників багато: поліс ДМС, безкоштовні обіди, корпоративний зв'язок, путівки до санаторію, квитки на прем'єру кінофільму.

   *** Хороший приклад подає “Промзв'язокбанк”. Він практикує систему знижок від партнерів (в автосалонах, брендових бутіках, турфірмах), оплату курсів іноземних мов для працівників та їх дітей, співфінансування при отриманні співробітником додаткової освіти (другої вищої).

Способи нематеріальної мотивації персоналу
Спрямовані поліпшення психологічного клімату, створення душевної атмосфери, підвищення значимості кожного члена колективу. Інструменти мотивації співробітників без залучення коштів дають іноді навіть ефективніші результати, ніж матеріальні аналоги.

Серед варіантів, що діють, виділяють:
  - похвалу – особиста подяка робить щасливим анітрохи не менше грошей у конверті. Але ще краще розповісти про успіх усім: залишити запис на корпоративному сайті або оголосити заслуги працівника на нараді;
  - Спілкування з підлеглими - начальнику не варто ховатися за зачиненими дверима кабінету. Кожен працівник повинен мати можливість звернутися до нього по пораду, поділитися з ним ідеєю;
  - свобода та експерименти – дайте шанс проявити себе навіть мовчунам. У цьому допоможуть брейн-шторми, мозкові штурми. Головне – створити обстановку, щоби співробітники не боялися висловлювати свої ідеї;
  - Гнучкий графік - якщо з ранку в цьому фахівці немає гострої необхідності, чому б йому не дозволити приходити після обіду? Перевіряти робочу пошту, складати презентації можна і вдома.

    *** 85% із рейтингу найкращих роботодавців, який проводить журнал Forbes, пропонують саме гнучкий графік.

Нематеріальна мотивація на практиці.
Багато відомих компаній використовують цей метод. Nival Interactive, розробник онлайн-стратегій та рольових ігор, допускає навіть пересічних співробітників до участі у закордонних проектах, пропонує облаштовані зони відпочинку на робочому місці. Google гнучкий графік замінив системою 80/20, тобто 20% робочого часу співробітник може витрачати на зайняття власними проектами. У Ощадбанку є своя фішка - обід з директором. Кожен охочий може випити кави з Германом Грефом. Також вітаються щотижневі спортивні заходи, вокальні, мистецькі та інші конкурси, залежно від захоплень персоналу.

Є кілька способів, як мотивувати віддаленого співробітника на роботу:
 - Постановка чітких завдань - людина повинна знати, що від неї вимагають, у які терміни та яка буде винагорода.
 - Добре налагоджений зворотний зв'язок.
 - Часте спілкування - дзвінки у Skype та інших месенджерах, відеоконференції.
 - Гнучкий графік.
 - Об'єктивна оцінка виконаної роботи, допомога за потреби.
Введення системи мотивації потребує попередньої підготовки, що включає складання колективного портрета, знайомство з пріоритетами працівників, підбір ефективних бонусів.

  *** Дослідження аналітиків з агентства Bersin показали: у компаніях, які використовують програми мотивації, продуктивність співробітників на 15% вища, а плинність кадрів на 30% нижча, ніж у конкурентів, які не використовують мотивуючі методи.

Це вкотре підтверджує необхідність проведення мотиваційних заходів. Адже постійне невдоволення роботою з часом призведе до емоційного вигоряння.

P/S: хочемо запропонувати для вас, статті з нашого сайту - як розробити та впровадити систему KPI, також така стаття порада, як чому система мотивації на основі KPI потрібна для компанії? І звісно, що таке ощадливе виробництво. План превентивного обслуговування та ремонту.  І дуже, не тільки цікава, а і корисна стаття - Матеріальна та нематеріальна мотивація співробітників. Методи та інструменти

 

<< Назад