Полезная информация

Чому система мотивації на основі KPI потрібна для компанії?

05.02.2024

KPI ( Key Performance Indicators) та мотивація персоналу в Україні останнім часом стали нерозривними поняттями. Вважається, що за допомогою даних показників (KPI) можна створити ефективну систему мотивації та стимулювання всіх співробітників компанії.

Але, на жаль, це помилка. Консультанти Boston Consulting Group (BCG), аналізуючи ефективність впровадження KPI на вітчизняних підприємствах, констатують: “Управління за ключовими показниками ефективності для України є порівняно новою практикою. У більшості компаній її впровадили, але вона працює погано”.

Щоб зрозуміти справжню причину відсутності результату від запровадження KPI в українських організаціях, розберемо досвід німців та японців.

Як стимулюється праця в Німеччині та Японії: у них немає KPI та інших систем мотивації
Розглянемо, як оплачується праця німців. Вся їхня заробітна плата складається з окладу. Будь-які виплати понад оклад вкрай рідкісні і дуже незначні. Навіть продавцям не прийнято платити відсоток із продажу. Німецьким працівникам цього не потрібно. Вони і так працюють добре та продуктивно.

Аналогічно справи й у Японії. Японські працівники дисципліновані та спочатку націлені на ефективну працю. Вони неухильно виконують усі розпорядження своїх безпосередніх начальників і суворо дотримуються всіх інструкцій. Більшість компаній використовують так звану систему плаваючих окладів (різновид окладної системи).

Виходить, що запорука ефективної роботи персоналу зовсім не там, де шукають українські керівники — не в KPI, не в інших системах стимулювання. Тоді що ж спонукає німців та японців на продуктивну працю?
 Пропонуємо для Вас, відео тренінги для керівників, а також, і відео тренінги активні продажі, робота з запереченнями, в нашій країні.

          Чому німці та японці продуктивно працюють
Ефективність організацій у країні безпосередньо залежить від особливостей національного менталітету, під впливом якого на підприємствах формується організаційна культура і колективне мислення. Саме менталітет і колективне мислення змушують людину поводитися певним чином.

Жителі Німеччини та Японії завдяки особливостям менталітету виконавчі, дисципліновані, тяжіють до порядку та організованості. Як наслідок, у німецьких та японських компаніях формується відповідна організаційна культура – “неписані” правила, які суворо виконуються всім персоналом організацій. У них “прийнято” дотримуватись трудової дисципліни, працювати продуктивно та якісно, неухильно виконувати розпорядження своїх керівників.

Така поведінка працівників зумовлена менталітетом та культурою цих країн. Саме організаційна культура є запорукою високої продуктивність праці.

    Особливості управління в Україні
В Україні є особливий менталітет, особлива культура. У нас "не прийнято" добре працювати, "не прийнято" неухильно виконувати розпорядження керівників. Як наслідок, на рівень вищого керівництва підприємств постійно виходять різні організаційні проблеми: порушення термінів, порушення інструкцій, неузгодженість між підрозділами, простої, шлюб, високі витрати виробництва тощо.

Таким чином, проблема мотивації персоналу в російських організаціях повністю лежить у галузі менталітету та колективного мислення. Як наслідок, всі відомі системи оплати та мотивації персоналу виявляються марними.

  KPI: відсутність результатів в Америці
У 1955-х роках відомий теоретик менеджменту Пітер Друкер заклав концепцію KPI. Для американців у той час, враховуючи особливості їхнього менталітету, це було певним прогресом у сфері підвищення продуктивності праці.

Однак у 1975-ті роки японські компанії почали відкривати свої виробничі філії США, у яких наймали працювати американців. Вони навіть намагалися вирішувати проблему мотивації персоналу з урахуванням KPI. У свої американські філії японці за допомогою стажувань успішно "копіювали" ефективну організаційну культуру та колективне мислення з Японії.

У результаті дані виробництва були “на голову” ефективнішими за місцеві американські підприємства. Стало зрозуміло, що не KPI та інші методи стимулювання праці лежать в основі продуктивної роботи персоналу, а раціональна організаційна культура та ефективне колективне мислення. Тому з 80-х років транснаціональні корпорації у всьому світі при відкритті нових філій так само почали використовувати метод стажувань, оскільки за допомогою KPI не вдавалося мотивувати персонал на злагоджену та продуктивну колективну працю.

P/S: Пропонуємо статті з нашого сайту, такі як - ощадливе виробництво. План превентивного обслуговування та ремонту,  як розробити та впровадити систему KPI також і ощадливе виробництво lean production, і ще єтака цікава, та корисна стаття-порада, що таке KPI і що робить KPI, для вашого бізнесу?

 

<< Назад