Полезная информация

Бізнес хоче грошей

22.10.2012

Зрушення, зрозуміло, відбуваються. Якщо три роки тому лише 30% російських банків пропонували позики для малого бізнесу, то нині - понад половина. «Можна констатувати, що двері банків все ж починають відкриватися для малих підприємців, - зазначає Іван Захаров керівник інтернет-порталу Pro-Credit.ru. - У нашій базі даних з'являється все більше банківських продуктів, адресованих саме малому і середньому бізнесу ».

Дійсно, багато учасників кредитного ринку готові працювати з «малюками». Наприклад, Альфа-Банк пропонує підприємцям спеціальний мікрокредит (до $ 100 тис.) і універсальний консалтинг Україні кредит і пішов на створення гнучкого графіка платежів: погашення позики може бути вибудовано у відповідності з сезонними особливостями бізнесу позичальника. Крім того, на відміну від споживчого кредитування, підприємець може почати гасити кредит не відразу, а через півроку. У Пробизнесбанка підприємцям пропонують спеціальний експрес-кредит на суму до 5 млн рублів. Графік та ставки платежів знову ж можуть бути збудовані в залежності від індивідуальних особливостей клієнта. Бінбанку пропонує кредити малому бізнесу на суму до 12 млн рублів. Тут, як і в СМП-банку, розроблена спеціальна скорингова програма, що дозволяє максимально скоротити термін прийняття рішення про кредитування.

Однак банки є обережними, вимагаючи від клієнта доказів прибутковості бізнесу і не менше 6-12 місяців роботи на ринку. Плюс до того при більш-менш переконливою сумі кредиту потрібно заставне забезпечення. Тобто про позики для підприємців початківців або не обтяжених ліквідним майном говорити практично не доводиться. «Теоретично одним з перспективних напрямів є кредитування підприємств, тільки відкривають власну діяльність, - говорить Сергій Рибін з« Стройкредіта ». - Наш банк, наприклад, планує це почати до кінця року. Однак поки цей сегмент залишається в зародковому стані, оскільки такі позики гравцям кредитного ринку представляються ще занадто ризикованими ».
Так що поки кредитна політика банків стосовно підприємництва і раніше відповідає російській приказці: «М'яко стелять, та жорстко спати».

За словами Володимира Київського, віце-президента АРБ, умови кредитування малого бізнесу поступово поліпшуються. Наприклад, «ціна» позики: середня процентна ставка по таких позиках за останні п'ять років знизилася з 26,6% до 16%. Значно скоротилися терміни кредитування: «невластивому» клієнту зараз видають позику в середньому за три-чотири дні. Однак проблем, як і раніше більше, ніж позитиву. Частка позик малому бізнесу в сукупному кредитному портфелі російських банків становить близько 10%, тим часом серед клієнтів банків саме малі та середні підприємці складають більше 83%.

«Політика банків у сфері кредитування малого бізнесу залишає бажати кращого, - говорить Лідія Горшкова, партнер юридичної фірми« ЛИД Консалтинг ». - Надання фінансових послуг суб'єктам малого підприємництва для банків не є пріоритетним, на відміну, наприклад, від споживкредитування. Практично немає пропозицій по кредитуванню startup-проектів. Використовуються складні схеми кредитування, що вимагають поручительства, підтримання оборотів по рахунку, страхування ». Ще одна проблема - іпотека для бізнесменів. За словами Володимира Квашенко, президента Асоціації кредитних брокерів, по ідеї, в законі про іпотеку немає заборони кредитування покупки комерційних приміщень, значить, вони потрапляють під норми, які застосовуються для кредитування житла. Однак поки бізнес-іпотека поширюється з працею. Наприклад, в Петербурзі, за оцінкою Квашенко, можна говорити лише приблизно про 100-150 кредитах, виданих на придбання комерційної нерухомості.

P/S:  статті з нашого сайту - Ощадливе виробництво. План превентивного обслуговування та ремонту,  адвокат із земельних питань? А також, що таке KPI і що робить KPI? І звісно - як стати успішним, 7 головних кроків успіху, Поради спеціалістів в цій області. Дізнайтесь, что значит лечебная косметика? І що вона може зробити

<< Назад