Полезная информация

Що дає бізнес-коучінг?

16.08.2022

Раціонально мислячий керівник бачить сенс своєї діяльності підвищення результативності своїх співробітників. У найзагальнішому вигляді результативність людини, що діє у межах певної бізнес-середовища, є функцією двох змінних — його мотивації до діяльності, до досягнення значимих в організацію цілей, та її здатність виконувати свої професійні обов'язки, т. е. його навичок і умінь. Чим вищий ієрархічний ступінь, на якому стоїть людина, тим більше впливає на його результативність особистої мотивації та загальноуправлінських (soft, на відміну від спеціальних — hard) навичок. Дослідження показують, що традиційні методи навчання (навчальні програми, семінари, книги) досить ефективні у розвитку загальних знань та спеціальних навичок, проте не можуть забезпечити такої ж результативності щодо поведінкових навичок та сталої мотивації. Розвиток останніх вимагає тіснішого людського контакту, експериментів, зворотний зв'язок у режимі реального часу. Коучинг - той самий метод, який забезпечує ці умови.

Як показує практика компаній, що активно використовують коучинг, керівник отримує безпосередню віддачу від вкладених у коучинг ресурсів у вигляді кількох цілком конкретних результатів.

 ** Підвищення поточної результативності працівників. Коучинг може допомогти у позбавленні таких дрібних, але дратівливих недоліків, як, наприклад, хронічне недотримання термінів підготовки квартальних звітів, неувага до деталей при виконанні доручень, нетерпимість щодо помилок підлеглих, а може навчити таким фундаментальним для керівника навичкам, як делегування або надання зворотнього зв'язку.

Один з моїх клієнтів мав серйозні проблеми з ключовим підлеглим, назвемо його Анатолієм, чудовим фахівцем, але не надто ефективним керівником. Складаючи аналітичні звіти, він, будучи перфекціоністом, витрачав прірву часу на їх шліфування, при цьому особисто вивчав кожен рядок і мав звичай вносити виправлення, переписуючи цілі абзаци або замінюючи графіки, зроблені його співробітниками, не тільки не порадившись з ними. причин. Люди не розуміли, що роблять добре, що погано, і розвивалися. У міру зростання бізнесу компанії Анатолій працював дедалі більше, але й помилки у його звітах виникали дедалі частіше. Залучення додаткових сил не допомагало. Мого клієнта довелося провести кілька індивідуальних сесій з Анатолієм, на яких вони встановили причину низької результативності. За порадою свого керівника і спочатку за його безпосередньої участі Анатолій став надавати зворотний зв'язок співробітникам, ті почали коригувати свою поведінку, і через півроку продуктивність підрозділу зросла на 40%, а Анатолій має можливість зайнятися власним розвитком.

 ** Вивільнення часу керівника. Як згадує один генеральний директор: "Наш президент з маркетингу страждав на хронічний недолік — він завжди надавав матеріали в останню ніч перед нарадою. Що я тільки не робив — лаяв, просив, звітував публічно, погрожував звільнити, — нічого не допомагало. Коли я почав працювати з професійним коучем, я вирішив застосувати отримані знання до свого заступника. Ми провели п'ять коротких сесій, зрозуміли причину його поведінки — в інституті він звик писати курсові роботи та готуватися до іспитів в останню ніч — і спільними зусиллями змінили її поведінку. Тепер перед нарадами сплю спокійно — мені не потрібно читати його матеріали». Час — найцінніший і обмежений ресурс керівника, коучинг дає можливість розпорядитися їм раціональніше — передати частину завдань керівника співробітникам, які придбали нові навички, послабити інтенсивність контролю за їх роботою і відмовитися від таких недоречних у коучинговій культурі дій як публічні розноси або колективні розбирання.

 ** Поява кандидатів на заняття керівних посад. Коучинг надає керівнику унікальну можливість не лише допомагати підлеглим у вирішенні їхніх поточних проблем, а й розвивати у них лідерські компетенції та світоглядні установки, необхідні для зайняття вищих посад. Роблячи це, він, з одного боку, надає неоціненну послугу всій організації, а з іншого — розвиває навички, що високо цінуються в сучасному світі, з відкриття та розвитку управлінських талантів, підвищуючи свою цінність як на внутрішньоорганізаційному, так і на глобальному ринку управлінської праці.

 ** Додаткові знання. Займаючись коучингом, керівник краще дізнається про своїх підлеглих, розуміє їх сильні та слабкі сторони, отримує можливість приймати більш обґрунтовані управлінські рішення щодо розподілу ролей у команді, відповідальності у проектах, просуваннях підлеглих та інших переміщеннях. За словами одного мого клієнта (віце-президента великої компанії), три коучингові сесії, які він провів з кожним із чотирьох ключових підлеглих, відкрили йому очі на мотивацію цих людей та змінили плани щодо їхньої подальшої професійної долі. Так, на превеликий подив керівника, який здавався повністю задоволеним життям, співробітник, який досяг своєї менеджерської стелі, насправді маявся без нової справи і замислювався про звільнення з компанії.

 ** Посилення мотивації працівників. Як показують дослідження, у компаніях, де керівник бере на себе роль коуча, у співробітників збільшується бажання підвищити свою результативність, зміцнюється їхня лояльність до організації. Як зізнався один із кандидатів, які не відбулися в провідну енергетичну компанію, "я не можу піти від начальника, який кожні два тижні витрачає годину свого часу на мій розвиток; це буде негарно". В умовах дуже конкурентного ринку управлінської праці час, витрачений на індивідуальну роботу з підлеглими, дозволяє скоротити витрати на пошук кандидатів, проведення співбесід, інтеграцію тощо.

 ** Поліпшення організаційного клімату. Коучинг, основу якого лежать людські стосунки, зміцнює довіру як між коучем та її підопічним, а й у всій організації чи її підрозділі. Коли співробітники бачать, що керівник серйозно займається їх розвитком, робить це послідовно та професійно, вони починають трохи по-іншому дивитися на організацію, бачити в ній не лише місце роботи, а й місце вдосконалення, інститут, де старші за посадою піклуються про твоє майбутнє . Таке ставлення створює продуктивну організаційну культуру, підвищує ефективність як вертикального, а й горизонтального взаємодії.

Похожі статті – поради:
Наприклад -  Види мотивації персоналу. Нові можливості
 І не тільки цікава, але і корисна порада  - Як ефективно керувати вільними людьми, і це правда.

 

<< Назад