Полезная информация

Як налаштуватися на робочий лад після відпустки?

23.11.2012

   Закінчується серпень, осінь вже на підході. Як вийти на роботу після відпочинку, поступово увійти в курс справи і з користю застосувати відновлену за час відпустки силу? Необхідно дотримуватися деяких рекомендацій, і тоді різкі життєві зміни не позначаться настільки болісно на вашому стані.

   Починайте поступово, не потрібно намагатися в перший же робочий день виконати всю накопичену роботу. Якщо ви тільки що приступили до своїх посадових обов'язків, присвятіть свій ранок звичайним робочим справах, які виконувалися вами щодня. Заходьте в курс справи потихеньку, протягом робочого дня: дізнайтеся про що знову з'явилися завданнях, поки ви відпочивали, поцікавтеся новинами. Добре було б останній тиждень відпустки, морально налаштовуючись на робочу обстановку, присвятити аналізу своєї професійної діяльності, продумати план кар'єрного росту в майбутньому, скласти список тієї інформації, яка буде потрібна вам для підвищення вашого рівня, як фахівця.

   Плануйте, наскільки ви хотіли б «вирости» у плані особистого розвитку за робочий період, до майбутнього літнього відпочинку. Нерідко в зневіру призводить банальна робоча обстановка, відсутність змін. «Який цікавий і чудовий був у мене відпочинок, тепер ось вийшов на роботу, а там звична рутина», - нерідко чуємо ми від тих, хто почав пошуки нової роботи відразу ж після відпустки. Помилка цих людей полягає в небажанні поміркувати, чому їм стало нецікаво на роботі, і чому пропало бажання виконувати свої посадові обов'язки. Адже на новому робочому місці роботодавці будуть очікувати від них якісного виконання тих же професійних дій. Знайти нову роботу після відпустки, не означає, відшукати вихід з положення. У реальності легковажна зміна робочого місця не стане вирішенням головних потреб працюючого. У період після відпочинку спробуйте поглянути на свою професійну діяльність по-іншому, постарайтеся визначити, в якому напрямку в майбутньому зможе рухатися ваша кар'єра. Відшукайте статті та ознайомтесь із літературними новинками, присвяченими вашої спеціальності, обмінюйтеся досвідом з людьми тієї ж професії на форумах, спілкуйтеся з колегами на спеціальних тренінг. На сьогоднішній день у вас багато сил, і ви готові щось змінювати у своєму житті, а наснагу деяких з працівників у вашій же професійній сфері, врятує вас від відпускний депресії і наштовхне на шлях майбутнього розвитку.

 


   Вчіться розумно розподіляти навантаження на роботі. Для цього бажано, нагромаджені за вашої відсутності справи, виконувати за планом, в порядку черговості, переходячи від найважливіших до менш значним. Так само ставитеся і до вирішення різних питань. Якщо будете слідувати складеним планом, зможете безболісно адаптуватися до робочій обстановці, і вам не буде здаватися, що всі обов'язки разом звалилися раптом на вашу голову.

   Є можливість більше відпочивати? Скористайтеся нею, всі справи і завдання, пов'язані з вашою професією, намагайтеся виконувати протягом дня на роботі, вчасно йдете додому, хоча б перший час. Категорично не рекомендується брати роботу додому, розмовляти з домочадцями на робочі теми, намагаючись прояснити якісь робочі моменти ввечері. Намагайтеся якнайкраще відпочити на вихідних. У суботу та неділю добре б навчитися розслаблятися, відчувати себе як під час відпустки.

   Пам'ятайте, що кількість ендорфінів в нашому організмі не повинно зменшуватися, адже багато в чому від них залежить відчуття радості і припливу енергії. У зв'язку з цим добре б вживати побільше фруктів, гуляти, і в силу своїх можливостей підтримувати спортивну форму. Приміром, бажано як можна частіше ласувати бананами, вони - джерело природного антидепресанту. Час від часу балуйте себе шоколадом.

   Уникайте різких змін, як в роботі, так і в особистому житті. Пам'ятайте, за час відпустки ваш організм звикся з розміреним ритмом, а кардинальні зміни вимагають, як фізичних так і душевних зусиль. Витративши весь свій відпускний запас, ви розтратите також і всі, накопичені за період відпочинку, сили. В результаті будете почувати себе розбитим і втомленим, начебто і зовсім не відпочивали. Починайте будь-які зміни з малого.

   Хочеться чогось нового? Вчіться направляти своє бажання в корисне для себе русло. Пригадайте, про що ви давно мріяли, але ніяк не могли виділити на це час, та й прагнення якось не вистачало. Приміром, давно хотілося навчитися танцювати, і у відпустці ви собі це щосили дозволяли. Нині ці ваші солодкі спогади і велике бажання змін сприятимуть виконанню вашої мрії. А уроки танців допоможуть безболісно увійти в робочий ритм, підвищать рівень ендорфінів у крові, а значить, відчуття щастя і приливу енергії не буде залишати вас так само, як і у відпустці.

   Не забувайте, що змінювати щось в житті потрібно, починаючи з малого. Тоді після відпочинку все зміни підуть вам на благо, і депресією ви точно не захворієте. Чому б разом з планом на відпочинок не розписати свої дії після відпустки на роботі або в особистому сфері і з ентузіазмом не втілювати свої мрії в реальність? Так ви станете чекати не тільки час відпочинку, але також і виходу на роботу, передчуваючи майбутні зміни, і радісно зустрічати робочі дні.

<< Назад