Полезная информация

Ощадливе виробництво. План превентивного обслуговування та ремонту

27.12.2023

Все обладнання ділиться на частини, нумерується (або надається унікальне ім'я), створюється "дерево" підприємства. Визначаються найуразливіші вузли, поломка яких може призвести до зупинки або простою. Співробітник, закріплений за обладнанням, контролює наявність запасних частин на складі, за потреби потребує їх наявності. Кожній запчастині надається номер або артикул. Впроваджується система KPI, яка заохочує співробітників за скорочення простою та зменшення незапланованих зупинок.
Складається графік обслуговування, що визначає періодичність обслуговування. Графік коригується відповідно до проведеного аналізу "5 чому", створених OPL - SOP:
  1. Першим кроком у TPM є візуальний та акустичний контроль. Співробітник повинен постійно стежити за обладнанням, робити обхід. Створюється check аркуш, який визначає місця, необхідні для контролю та особливості під час огляду (підвищена вібрація, шуми, скрипи), на що варто звернути увагу.
  2. Другий крок – обслуговування, чищення, мастило відповідно до ППР та 5S.
  3. Виконується планова заміна деталей. Важливим моментом у цій процедурі є обов'язкова заміна деталі, навіть якщо зовні вона справна. Бережливе виробництво lean - TPM говорить, що якщо деталь внесена до списку пристроїв, що підлягають заміні, то вона в будь-якому випадку повинна бути замінена.
  4. Наступним кроком йде вібродіагностика та термодіагностика. Якщо виконуються під час описані вище кроки, використання пірометра і приладу для вібродіагностики підвищує ефективність превентивного ремонту. Буває, що зовні обладнання справне, але вібродіагностика каже, що обладнання може найближчим часом вийти з ладу. У цьому випадку графік ППР коригується, співробітник контролює постачання запасних частин.
Пропонуємо тренінг ощадлива логістика Lean Logistics. І дізнайтесь, шо таке ощадлива логістика Lean Logistics, і навщо це потрібно для компанії. І обов'язково - як впроваджувати lean - технології у логістиці. нові можливості.


  *** TAG
  TAG – аномалія, яка може спричинити втрати. TAG можна назвати ненормальну ситуацію, яка впливає на безпеку, час виробничого процесу.
Сенс методу полягає в тому, що КОЖНИЙ співробітник підприємства, при виявленні аномалії, повідомляє співробітника, закріпленого за цю ділянку. TAG надається номер, а також фіксується час виявлення несправності (аномалії). Після цього співробітник, у чиїй зоні відповідальності з'явилася аномалія, усуває її і фіксує час «зняття» TAG. Таким чином, з'являється час життя TAG.
Оскільки, в рамках TPM співробітник виконує особистий KPI, час життя TAG строго обмежена. Тобто. не своєчасне усунення TAG, тягне за собою втрату в грошах конкретного фахівця (або цілої команди).

  Приклади TAG:
   - не встановлено захисне огородження приямка (впливає на безпеку людини);
   - торцеве ущільнення насоса В1 тече;
   - чути сторонні шуми у приводі вентилятора;
   - не працює замок у двері складу;
   - недостатнє освітлення складу;

Як бачимо, TAG бувають різні. Від проблем з обладнанням і проблем, що впливають на безпеку. TPM поділяє TAG на категорії, і присвоює їм відповідно різний час усунення, також маркує їх різними кольорами:
   - Зелений - аномалія з мінімальним часом усунення. Впливає на безпеку.
   - червоний – проблема з обладнанням. Потребує усунення в 1-3 доби.
   - чорний - аномалія, пов'язана з конструктивом будівлі, або з несправностями, які не належать до виробництва. Час усунення до 2 місяців.

Плюс цієї методики полягає в тому, що всі співробітники компанії змушені шукати та усувати аномалії, що однозначно покращує якість роботи підприємства. Скорочується кількість поломок та зупинок. Усуваються небезпечні чинники, які можуть спричинити травму людини.

 ***  Пам'ятайте.
Lean Production – це не лише набір інструментів, які потребують впровадження. Це філософія, націлена на виховання співробітників, що вимагає дбайливого ставлення не тільки до обладнання, а й до виробничого процесу. Lean це – постійне, щоденне вдосконалення самого себе, обладнання та своїх колег.
P/S:  статті з нашого сайту - адвокат із земельних питань? А також, що таке KPI і що робить KPI? І звісно - як стати успішним, 7 головних кроків успіху, Поради спеціалістів в цій області. Дізнайтесь, что значит лечебная косметика? І що вона може зробити

<< Назад