Полезная информация

Система закупівель «Прозоро»: як пройти перевірку

25.11.2021

Державні закупівлі сьогодні здійснюються в режимі онлайн. Вебпортал Prozorro дозволяє учасникам тендерів безперешкодно стежити за всіма процесами. Забезпечення прозорості торгів – основна мета ресурсу.


 Брати участь можуть лише ті організації, підприємства та установи, які працюють відповідно до чинних законів. Для реєстрації буде потрібно знайти платформу типу – https://www.ueex.com.ua/exchange-quotations/electric-power/indexes/. Цей ресурс має чисту репутацію, яку можна відстежити, вивчивши відгуки учасників.


Принцип роботи ресурсу Prozorro

Після реєстрації через біржу користувач потрапляє в загальну базу учасників. Тепер починається автоматична передача даних для обміну інформацією та документами. Кожен учасник може відстежувати процеси проведення тендеру та переглядати результати інших торгів за будь-який період. Процес складається з кількох етапів.

1. Замовник публікує заявку, в якій вказує основну інформацію про закупівлю, її назву та ціну.

2. Автоматичне розсилання в кабінеті повідомляє учасників про початок тендеру.

3. Якщо зацікавила пропозиція, важливо відразу ж залишити заявку з супутньою пропозицією та чекати на закінчення торгів.

4. Після закінчення процесу всі ціни розкриваються та перемагає той користувач, який запропонував найменшу суму.

Важливо, що сторони залишаються анонімними протягом усього процесу. Завдяки порталу «Прозоро» торги проходять відповідно до законодавства, без стороннього втручання.


Перевірка на «Прозоро»: як пройти

Оформлена пропозиція на просторах вебпорталу має відповідати правилам. Заявку може відхилити як автоматична система, так і замовники. Важливо перевірити пропозицію на наявність помилок і нестикувань із запитом та виправити їх.


Важливим параметром для оформлення заявки є забезпечення тендерної пропозиції. Це є своєрідною гарантією, що надає учасникам закупівлі забезпечення зобов'язань із закупівлі. Така гарантія передбачає, що учасник зобов'язується не відкликати пропозицію до закінчення зазначених термінів. Обов'язково підписується договір, якщо переможець зможе надати відповідні документи.


У разі невідповідностей замовник може відхилити заявку того, хто переміг у тендері. Відхилено її може бути також, якщо організація, установа чи підприємство відмовляється підписувати офіційний договір. Дотримуючись таких правил та вивчаючи пропозицію замовника, можна легко пройти перевірку на «Прозоро». Попередньо необхідно вивчити пункти Закону України «Про публічні закупівлі», щоб уникнути неточностей.


З 2022 року для участі в тендерах з ресурсом «Прозоро» потрібно буде підтвердити свої знання про сферу публічних закупівель. Тільки підприємства, організації та установи, які складуть тест, зможуть брати участь у торгов. Річ в тому, що такі організації обов'язково повинні швидко орієнтуватися у законодавстві про закупівлю та розуміти принцип роботи системи.

<< Назад